Als wijnliefhebber ga je graag op vakantie in het buitenland en bezoek je natuurlijk verschillende wijnhuizen en proeverijen. Je stelt met je partner en of gezin een compromis: 's ochtends bezoek je een wijndorp en ga je de lokale wijntjes ontdekken. 's Middags beloof je om lekker te gaan zwemmen in het zwembad. Iedereen blij!
Maar wat doe je als je in Nederland blijft deze vakantie? Dan ga je dagjes uit of een keer naar het pretpark.
Wist je dat er ook in Nederland en België mooie wijnbedrijven zijn? Deze zijn het bezoeken meer dan waard! Plan een dagje (of een paar dagen) weg naar één van onderstaande wijnhotspots. Hét ultieme vakantiegevoel is toch dichtbij!
1: De Kleine Schorre in Zeeland
Op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland, dicht bij de zee, vind je Wijnhoeve de Kleine Schorre. Het doel is om kwaliteitswijnen te maken die matchen met al het goede dat Zeeland te bieden heeft: namelijk de Zeeuwse zilte zaligheden. Je kunt de wijn proeven in het proeflokaal, tijdens de wijngaarddiners of het oergezellige wijnfeest. In de zomer is De Kleine Schorre van dinsdag tot en met zondag geopend en is er van alles te beleven. Je kunt een rondleiding volgen met wijnproeverij, lunchen of borrelen en de boerderij winkel bezoeken voor al het lekkers uit de regio.
Wil je er een paar daagjes vertoeven? Boek dan een uniek Wine-Barrel Tiny House. Met uniek uitzicht op de wijngaard.
Adres: Zuiddijk 4
4215 PA Dreischor
2: Wijnkasteel Genoels Elderen in Riemst (België)
Vlak over de grens bij Maastricht staat in Riemst het enige wijnkasteel van de Benelux. Een imposant wit kasteel met een prachtig tuin. Met 22 hectare wijngaarden mag het zich het grootste wijnhuis van België noemen. Onder het genot van een glaasje bubbels wordt de historie vertelt en volgt een rondleiding. In eerste instantie wilden de eigenaren er een golfbaan aanleggen. Het verhaal dat er in de Romeinse tijd al wijn werd verbouwd en de vondst van duizenden lege wijnflessen in de kelder, deden ze besluiten om toch een wijngaard te beginnen. In 1991 werden er de eerste wijngaarden aangelegd met chardonnay en pinot noir druiven. Eigenaresse Joyce heeft in Frankrijk wijnbouw gestudeerd en stages gelopen in Bourgogne. Dat is terug te proeven in de wijnen.
In een warm jaar wordt er een Chardonnay Goud gemaakt. Een complexe wijn die rijpt in eikenhouten vaten en een gelimiteerd opbrengst heeft.
Binnen in de wijnbar en buiten op het grote terras kun je de wijnen proeven en genieten van een uitgebreide selectie hapjes. In de boetiek kun je de wijn direct kopen. Reserveren vooraf om een rondleiding te krijgen is aan te raden. Een bezoek kun je ook combineren met De Apostelhoeve bij Maastricht.
Adres: Kasteelstraat 9
3770 Riemst, België
3: Wijngoed Wolf in Sint-Michielsgestel
Een paar jaar geleden woonden Laura de Hollander en Bas Klerx nog met hun jonge gezin in de Provence. Hier hadden ze olijfbomen en een oude wijngaard van 5 hectare. En dat is ook gelijk hoe hun passie voor het verbouwen van druiven en wijn maken is ontstaan. Met de droom om ooit in Nederland wijn te maken, volgden ze in Frankrijk een wijnmakersopleiding en werkten ze in diverse wijngaarden. De ideale plek voor het Nederlandse wijnavontuur werd gevonden in Sint Michielsgestel, Noord-Brabant.
Er heerst op deze plek een zacht klimaat met veel zonuren en relatief minder regen. In 2016 werden de eerste wijnstokken aangelegd met druivenrassen als cabernet cortis, pinot gris en johanniter. Het proeflokaal straalt ontspanning, romantiek en rust uit. Het gebruik van materialen is puur en erg karaktervol.
Slaap een nachtje op het wijngoed met uitzicht op de wijngaard! Je kunt je bezoek perfect combineren met een bezoek aan de Bourgondische hoofdstad van Noord-Brabant; 's-Hertogenbosch!
Adres: Wolfsdreef 1
5271 TW Sint-Michielsgestel
Nederlandse en Belgische wijnbouw zit in de lift. Niet alleen de kwaliteit is toegenomen, maar ook de kwantiteit. Als wijnmaker ben je in "de Lage Landen" wel erg afhankelijk van de klimatologische omstandigheden. De ene keer werkt het in je voordeel, dan andere keer weer niet. Als voorbeeld neem ik 2018. Dit was een topjaar waarbij in Nederland bijna 1 miljoen liter wijn geproduceerd werd en in België zelfs 2 miljoen liter wijn. De binnenlandse consumptie van lokale wijn is nog erg klein. Namelijk één procent. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel om kennis te maken met wijn uit Nederland en België.
Wil je meer wijnadressen in Nederland en België ontdekken? Koop dan het handige boek "Wijnroutes Nederland & België", geschreven door Barbara Haverkamp. Ze heeft alle adresjes bezocht en schrijft hier geweldig over. Ze deelt haar tips, hotspots en expertise ook op De Wijnwijven.nl en Grapefinds.nl. Volg haar ook op Instagram!