1: Plan een datum
Het klinkt logisch, maar het valt niet altijd mee om een geschikte datum te vinden. Dus maak even een groepsapp aan met onderwerp: “Wijnproeverij bij mij thuis”. Of “Wijnen, wijnen, wijnen!” Meestal heb je je vrienden dan al warm gemaakt. Een handige tool als ‘Datumprikker’ werkt ook perfect.
2: Kies een thema
Waar zijn je vrienden dol op? Witte wijn, rosé wijn, rode wijn of een mix? En misschien kennen jullie elkaar wel van vakantie in Frankrijk of hebben jullie samen gereisd door Australië? Dan is een keuze maken een stuk gemakkelijker. Je kunt ook een keuze maken uit verschillende wijnen in één box. Lekker gevarieerd en handig!
3: Wijn-spijs beleving
Je kunt jullie eigen wijnproeverij thuis extra beleving geven door het combineren van gerechtjes of tapas om zo te ervaren wat wijn en spijs met elkaar doet. Leuk om te ervaren wat je smaak doet met verschillende wijnen in combinatie met tapas. Er zijn wel een paar basisregels die je kunt hanteren:
- Mousserende wijn die verkwikkend en fris is: schaal- en schelpdieren, lichte visgerechten, frisse salades.
- Witte wijn die verkwikkend en fris is: lichte visgerechten, frisse salades
- Witte wijn die verfijnd en complex is: rijke visgerechten, wit vlees, kip, witte harde kazen.
- Rosé wijn: zomerse salades, lichte vleesgerechten.
- Rode wijn die verkwikkend en fris is: gerechten met aardse smaken, kip gerechten, pastagerechten.
- Rode wijn die verfijnd en complex is: rood vlees, stoofschotels, paté, wildgerechten.
- Zoet of versterkte wijn; fruitdesserts, taarten, blauwe kazen.
4: Maak de tafel gereed
Wijnproeven vraagt de nodige concentratie. Zorg voor zo min mogelijk afleiding en zet alleen de benodigde materialen voor de wijnproeverij op tafel. Je kunt een wit tafelkleed gebruiken, dan kun je de kleuren en intensiteit van de wijn goed beoordelen.
Wat zet je op tafel?
- Je kunt het beste wijnglazen gebruiken die taps om hoog lopen. Dan kun je goed aroma’s ruiken en walsen met het glas. De wijnglazen moeten vetvrij en vrij van geurtjes zijn.
- Water in een karaf met waterglazen.
- Stokbrood of toast om de smaak tijdens het wijnproeven te neutraliseren.
- Pennen of potloden om de proefnotities in te vullen.
- Geur- en smaakcirkel (aromawiel). Standaard zitten ze bij ons in de boxen.
- Proefnotitie formulieren. Standaard zitten ze bij ons in de boxen.
Ook belangrijk bij een wijnproeverij is dat de wijnflessen op de juiste temperatuur zijn. Alcohol kan zich namelijk vervelend presenteren en de wijn komt dan niet tot zijn recht. Deze temperaturen kun je aanhouden:
- Mousserende wijn: 8-10 graden.
- Witte wijn die verkwikkend en fris is: 8-10 graden.
- Witte wijn die verfijnd en complex is. 10-12 graden
- Rosé wijn. 8-10 graden.
- Rode wijn die verkwikkend is. 14-16 graden.
- Rode wijn die verfijnd en complex is. 16-18 graden.
- Zoete- of versterkte wijn. 8-10 graden. Portachtige wijnen: 16-18 graden.
5: Bepaal de juiste volgorde van de wijnen.
Belangrijk voor je smaakzintuigen is dat de volgorde van wijnproeven logisch is. Zo begin je altijd met mousserende wijn en eindig je met zoete- of versterkte wijn. Deze volgorde kun je aanhouden:
- Mousserende wijn.
- Witte wijn die verkwikkend en fris is.
- Witte wijn die verfijnd en complex is.
- Rosé wijn.
- Rode wijn die verkwikkend is.
- Rode wijn die verfijnd en complex is.
- Zoete- of versterkte wijn.
Tip: Wil je blind wijnproeven? Doe dan wat aluminium folie om de flessen heen.
6: Beoordeel de wijnen
Hier gaat het uiteindelijk allemaal om. Pas onderstaande 3 stappen toe om wijn te beoordelen:
- Kijk naar de wijn en bepaal de kleur en intensiteit. Denk aan termen als bleekgeel, goudgeel, paarsrood, robijnrood, etc. Hoe diep is de kleur van de wijn?
- Je belangrijkste orgaan tijdens het wijnproeven je neus. Welke aroma’s ontdek je in de wijn? Kijk hiervoor naar de geur- en smaakcirkel. Dit is het moeilijkste tijdens wijnproeven en vergt de nodige oefening.
- Met je mond proef je de intensiteit van wijn, tannines, zuren en restsuiker. Aroma’s proef je in combinatie met je neus. Bijvoorbeeld door het wat naar binnen slurpen van zuurstof tijdens het proeven met je mond.
Tot slot bepaal je de afdronk. Dit zegt wat over de kwaliteit en complexiteit van de wijn. Proef je na het doorslikken of uitspugen al snel niets meer, dan is de wijn van lage kwaliteit. Proef je de wijn wel 6 seconden of langer? Dan heb je een goede wijn uitgekozen.
Nu jij deze 6 stappen hebt gelezen kun jij jullie eigen wijnproeverij thuis organiseren. Het is nu aan jou om op zoek te gaan naar de juiste wijnen om te proeven. Je kunt het ook aan ons overlaten. Wij hebben namelijk verschillende boxen samengesteld met het benodigde proefmateriaal. Zo wordt het organiseren van jullie wijnproeverij thuis je wel heel eenvoudig gemaakt.